Ediția de anul acesta va debuta cu ateliere organizate în licee și universitate, fapt care își propune să apropie noile generații de spiritualitatea creștin-ortodoxă. Taina cuvintelor și inefabilul rostirii cele ultime și definitive vor fi aduse în discuție de renumiți teologi și respectați intelectuali publici. Comunicarea de Sine a În-Sinelui divin și exercițiul cult al teologiei pe seama proferării lui Dumnezeu în lume va fi unul dintre subiectele tari ale acestei ediții a Simpozionului „Dumitru Stăniloae”.
Tema clasică și mereu nouă a „Logosului și vindecării cuvintelor” va fi prezentată profesionist, rafinat și atractiv de către teologi. Ea se va împleti armonios cu viziunea literaților și specialiștilor în comunicare publică asupra biografiei cuvântului și sensurile comunicării în lumea de azi. Extrem de interesante se anunță a fi și dezbaterile despre patologiile comunicării în spațiul real și în cel virtual, obsesia post-adevărului și terapiile spirituale ale acestor derapaje ideologice.
Simpozionul Internațional „Dumitru Stăniloae” este un eveniment științific organizat anual de Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, în colaborare cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei. Organizat sub patronajul marelui teolog român, simpozionul reprezintă un spațiu academic de cercetare și dialog teologic și interdisciplinar. Este dedicat dezbaterilor privind istoria și spiritualitatea bimilenară a Bisericii în viața cetății, sub aspect dogmatic, patristic, canonic, moral și liturgic. Prezentările și analizele teologice vin în consonanță cu rezultatele unor cercetări interdisciplinare oferite de specialiști români și internaționali în domeniile respective (istorie, sociologie, antropologie, psihologie, comunicare, economie etc.).
De-a lungul celor 10 ani (2013 – 2023) au avut loc mai multe ediții ale evenimentului, toate constituindu-se într-o veritabilă tradiție.